• izabrani lekar

  Dr Zorica Đokić

  spec.opšte medicine
 • izabrani lekar

  Dr Radmila Jakovljević

  spec.medicine rada
 • izabrani lekar

  Dr Dragan Petrović

  spec. medicine rada
 • izabrani lekar

  Dr Milan Lukić

  spec.opšte medicine
 • izabrani lekar

  Dr Snežana Jagodić

  doktor medicine
 • izabrani lekar

  Dr Mirjana Brkić

  doktor medicine
 • izabrani lekar

  Dr Tamara Knežević

  doktor medicine
 • izabrani lekar

  Dr Saša Milutinović

  spec.pedijatrije
 • izabrani lekar

  Dr Aleksandra Cakić

  specijalista pedijatrije
 • izabrani lekar

  Dr Zoran Simić

  spec.ginekologije i akušerstva
 • izabrani lekar

  Dr Dragana Pavlović - Trišić

  doktor stomatologije
 • izabrani lekar

  Dr Milka Vasić

  spec.protetike
 • izabrani lekar

  Dr Branka Ilić

  doktor stomatologije
 • izabrani lekar

  Dr Slobodan Pešić

  doktor medicine

Nedelja borbe protiv raka grlića materice

Povodom obeležavnja nedelje borbe protiv raka grlića materice iz kalendara Ministarstva zdravlja, Dom zdravlja Ljubovija sa stacionarom sproveo je niz aktivnosti kojima je skrenuta pažnja na ovu podmuklu bolest. Rak grlića materice spada u najcešce malignome. Na našim prostorima, nalazi se na trećem mestu po učestalosti, odmah iza karcinoma dojke i pluća. Ono što treba napomenuti je to da je rak grlića materice izlečiva bolest, ukoliko se otkrije u ranom stadijumu.

Rak grlića materice sporo napreduje, dostupan je pregledu i ima mogućnost relativno jednostavne dijagnostike. Pa ipak rak grlića materice drugi je po redu najčešći oblik raka u Evropi. Tragedija u pozadini svakog slučaja ove vrste raka jeste da je to jedan od oblika raka koji je najjednostavnije sprečiti.Taj tumor sporo napreduje, dostupan je pregledu i ima mogućnost relativno jednostavne dijagnostike. Ipak, razumevanje njegovih uzroka i rizika, kao i edukacija u vezi s time još su uvek vrlo ograničeni. U Evropi 80 žena svaki dan umre od raka grlića materice, a svake godine se pojavi novih 60.000 slučajeva. S obzirom da se najčešće javlja oko 35 godine života nije potrebno govoriti koji uticaj ima na reproduktivno zdravlje i reproduktivne funkcije žena!

 Prema podacima u Srbiji – rak grlića materice čini 6 % od svih smrtnih slučajeva kod žena u Srbiji. Srbija ima najveću učestalost raka grlića materice (24,3 na 100 000) u odnosu na sve druge republike bivše Jugoslavije i jednu od najvećih među zemljama jugoistočne Evrope. Učestalost raka grlića materice u centralnoj Srbiji je dvostruko veća od učestalosti u zapadnoj Evropi (10,43 na 100 000) i oko tri puta veća nego u zemljama Evropske unije (8,1 na 100 000). Starosna zastupljenost raka grlića materice pokazuje tipičan porast posle 30 godina, sa vrhom učestalosti kod žena starosti od 45 do 49 i 70-74 godina.

Kako bi se  skrenula pažnja na značaj preventivnog pregleda na rano otkrivanje karcinoma grlića materice Dom zdravlja Ljubovija sa stacionarom organizovao je posećeno predavanje koje je održao Dr Zoran Simić specijalista ginekologije i akušerstva u prostorijama preduzeća Soko-Nada Štark u Ljuboviji

Doktor Simić je na interesantan način objasnio šta u stvari predstavlja rak grlića materice, šta prouzrokuje ovu bolest i kako se vrši rano otkrivanje raka grlića materice. Poseban akcenat stavljen je na Papanikolau test, kao kratki i bezbolni ginekološki pregled, koji pouzdano utvrđuje prisustvo promena na grliću materice. Kod žena koje idu redovno na ginekološki pregled, retko se Papanikolau testom pronađe rak. Većina žena ima normalan rezultat Papanikolau testa. U tom slučaju rizik da dobijete rak grlića materice je mali.

Patronažna služba Doma zdravlja Ljubovija takođe je dala svoj doprinos obeležavanju Evropske nedelje prevencije raka grlića materice. U prostorijama HES službe organizovana je izložba, deljene su brošure i propratni materijali.


Zahvaljujući patronažnim tehničarima Snežani Cvjetinović, Jeleni Okanović, Dragici Polić i Filipu Gačiću, održana su posećena zdravstvena predavanja u: Kolektivnom centru, prostorijama udruženja Vila i prostorijama Mesne zajednice Donja Ljuboviđa.


nazad